Bekijk hieronder onze nieuwsbrief

Een echte uitdaging: de E-Car Rally naar de Frankfurt!

Check it out! een echte e-rally waar je als team aan mee kunt doen. Samen op pad naar Frankfurt: gezellig, leuk en duurzaam. Naar de Europese conferentie van e-cooperaties, van 23-25 april. En 22 april er dus naar toe. Doe je ook mee?? Kijk hier voor de flyer en kijk hier voor meer info.

Verslag ALV 31/1/2020

Op 31 januari vond een inspirerende ALV plaats van Mobilieteit Samen. Met de  nu 14 leden, en een aantal geïnteresseerden en sprekers, zoals Betty de Boer, voorzitter van de GreenDeal Autodelen ll. Kijk hier voor het verslag , en de presentatie van Tonnie Tekelenburg. 

ALV 31/1/2020 In Culemborg

Op Vrijdag 31 Januari 2020 is te Culemborg de eerste ALV van dit jaar. Het formele gedeelte start om 14:00 met inloop vanaf 13:30. Vooral is er gelegenheid om het laadplan in Culemborg te bezoeken en uitleg te krijgen. Na het formele deel is er een lezing van Betty de Boer en een serie hands-on workshops om samen vorm te geven aan waar we naartoe willen groeien, een bloeiende coöperatieve groei van e-autodelen.  Er is dus genoeg te bieden om een middagje naar Culemborg te komen.

Klik hier voor de agenda en bijbehorende stukken.

Streven naar 100% elektrisch vervoer in 2030: Amsterdam gaat ervoor!
geplaatst: 29 mei 2019

Amsterdam gooit de knuppel in het hoenderhok, en formuleert steige, ambitieuze doelen: alle particulier vervoer is electrisch in 2030, alle fossiele auto’s wworden geweerd. Lees het betreffende artikel dat verscheen in De Volkskrant hier.

Mobiliteit samen steunt dit streven, maar wel met een aantal opbouwend-kritische kanttekeningen. Zie hier onze reactie op deze plannen

Mobiliteit samen treedt op op Festival Duurzame Mobiliteit
geplaatst: 4 September 2019

Mobiliteit samen, jongste loot aan de boom van landelijke coöperatieve organisaties en lid van Energie Samen, geeft een schets van haar beleid en toegevoegde waarde op het Festival Duurzame Mobiliteit. Dat wordt gehouden op 1/10/19 in Amersfoort.

Deze presentatie, en natuurlijk die van de andere sprekers en organisaties, zijn leerzaam en instructief voor lokale energiecooperaties die zich ook willen gaan richten op elektrisch deelauto rijden. Daarmee kun je als coöperatie een extra bijdrage leveren aan de lokale energietransitie. Kom dus ook! Zie hier voor programma en praktische info.

Voordelen van elektrisch rijden en weerleggen van tegenargumenten

geplaatst: 4 September 2019

In Duurzaam nieuws verscheen deze week een artikel van de hand van Han Blok over de voordelen van elektrisch rijden, maar vooral over de zin – en vooral onzin – van allerlei tegenargumenten. Die hoor je nogal eens als je met mensen praat over elektrisch rijden: denk aan dooddoeners zoals geen bereik, duur, ook vervuilend etc. In dit artikel en in de verwijzingen naar bronnen komen deze aan de orde en worden ze stuk voor stuk ontkracht. Niet meer met je mond vol tanden staan op een verjaardag? Lees dit artikel over elektrische vehikels (heerlijk dat Belgisch Nederlands) en wapen je met woorden en goede informatie.

Interessante lezingen op oprichtingsvergadering Mobiliteit samen op 28 juni 2019

geplaatst: 10 September 2019

 Op 28 juni 2019 kwamen 25 cooperaties en andere geinteresseerden in de bevordering van duurzame mobiliteit en elektrische deelauto’sieuws bij elkaar in Utrecht. Doel 1 was de oprichting van Mobiliteit samen. Dat is met de steun van zo’n mooie groep goed gelukt.
Maar ook de inhoud kreeg ruim aandacht, via de bijdragen van twee experts. Gautham Ram van de TU Delft, en gezaghebbend op het vlak van innovaties in laadmogelijkheden en Jopachim Jacob van Partago Gent, onze Belgische collega en tevens mede-initiatiefnemer van The Mobility Factory: dit is een cooperatief ontwikkelde app voor deelauto’s. De voeding van deze twee sprekers werd met gulzigheid ingedronken door de aanwezigen. Hiermee hebben we al een eerste invullign gegeven van een van de werkgebieden van Mobiliteit samen, namelijk kennisdeling. Je kunt de presentaties hier raadplegen.

Mobiliteit Samen nu landelijk bekend

Op 29 november 2019 heeft Mobiliteit Samen (Coöperatie Duurzame Mobiliteit Nederland) zich publiekelijk gepresenteerd. En wel op het jaarlijkse grootschalige evenement voor energiecoöperaties HIERopgewekt 2019 te Bussum . Erwaren ruim 400 coöperaties en aanpalend geïnteresseerden bijeen. We hebben veel aandacht gehad op ons doel, werkplan, nieuwe logoen banner. Onze eerste flyer en aanmeldformulier waren snel “uitverkocht”.

Jeroen Pool (voorzitter) vroeg plenair aandacht voor Mobiliteit Samen met een heldere vraag voor eregast Ed Nijpels: om als trekker van het klimaatakkoord aandacht te schenken aan extra stimulering van coöperatieve elektrische deelauto’s via een additionele bonussubsidie op de reguliere aanschafsubsidie die in 2020 van start gaat.

Tonnie Tekelenburg (bestuurslid) hield een lezing in het programma over coöperatief autodelen, op basis van zijn Lochemse ervaringen met Elektrip. De zaal in ‘t Spant zat bomvol, met wel 60-70 zeer geïnteresseerde aanwezigen. Tonnie hield het publiek 4 heldere proposities voor om elektrische auto’s te delen. Iedereen kan meedoen en succes is afhankelijk van veel beschikbare voertuigen in de buurt. Je kunt hier zijn lezing raadplegen.

Tijdens de pauze hebben de drie bestuursleden van Mobiliteit Samen (naast Jeroen en Tonnie ook Norbert Buiter, van Coöperatie laadpaal) met veel plezier een foto genomen van dit moment. . Zoals Nijpels al eerder die dag had aangegeven: je moet wel een beetje lol blijven hebben in je werk in de energietransitie en niet gaan somberen. Jeroen pool hierover: het samenwerken met Norbert en Tonnie is erg stimulerend. En mijn rit hierheen vanochtend, met de eerste del-Tesla M3 van Nederland, is zeker geen straf. De energietransitie kan zo inderdaad erg plezierig zijn.

De ledenaanwas beginnen! Norbert, Tonnie en Jeroen streven naar 30aangesloten leden eind 2020. Ook interesse? Sluit meteen aan met behulp van ons formulier.

Klik hier voor de brochure van Mobiliteit samen.

Hier vindt u onze flyer